Se alla

Liberalerna Mölndals budget/invest.plan 2019-2021 i 9 punkter

Torsdag 7 juni 2018

Nästan var femte 9-åring når inte målen i svenska. 4 av 10 tjejer skattar sin hälsa som sämre. Enligt Lärarförbundets ranking ligger Mölndal så lågt som 140:e plats. Vi föreslår ett 10-tal åtgärder för att vända utvecklingen, så som stärkt elevhälsa, minskad mobilanvändning för ökad studiero, central rättning av nationella prov, fler egna skolböcker till eleverna, fler särskilda undervisningsgrupper med speciallärare, lovskola/läxhjälp, 3-terminssystem på prov, lärarassistenter som avlastar, m.m. I synnerhet Östra Mölndal behöver fler förskolor.

• Fördubbla Toleransprojektet. Korta köerna till Kulturskolan. Återöppna Balltorps bibliotek. Inför ”meröppet”. Arbeta för enhetligare regler i kollektivtrafiken för omlottzoner, färdtjänst, skolskjuts. Följ upp användning av subventionerade resandekort för yngre och äldre.

• Öka patientsäkerheten genom IT-system som NPÖ och Senior Alert. Ökad kvalitet i omsorgen om äldre och personer med funktionsvariation genom fler utevistelser och aktiviteter. Med verksamhetsstyrd bemanning och minimalt med ohälsosamt nattarbete kan sjukfrånvaron sänkas och bemötandet förbättras. Fungerar för brandmän och läkare. Inför e-Nattfrid, e-Hälsa och öka valfriheten, t.ex. via LOV för fler äldrelägenheter. Avlasta sjukvården genom fler tillfälliga korttidsplatser. Bygg om mindre förskolor i Balltorp till LSS/Gruppbostäder.

• Utveckla hela Åby Sportcenter, bygg nytt och större Åbybad i etapper, vårda och driftoptimera alla stadens anläggningar. Minska slöseri med el-, värme- och vatten.

• Bygg sporthall vid Aktiviteten utöver Västerbergsskolan samt belyst näridrottsplats vid Lackarebäcksskolan. Lägg konstgräs på Enerbacksplan. Rusta upp stadens motionsleder och Gunnebos ridanläggning.

• Underlätta bredbandsutbyggnad och radiolänk i områden utanför centrumkärnor. Förenkla byggande utanför planlagda områden genom att samla ihop förfrågningar.

• Oförändrad kommunal skattesats på 20,26 kr under hela planperioden. Ökade skatteintäkter genom fler skattebetalare – inte högre skattesatser. Värna stadens finansiella mål och goda ekonomi som Alliansen byggde upp genom att budgetera rimliga resultat (ca 50 Mkr/år) för att kunna hantera oförutsedda händelser. Den som är satt i skuld är inte fri.

• Dela stora upphandlingar och öka konkurrensen inom bygg- och lokalförsörjning. Bjud in och annonsera med bättre framförhållning. Fungerar i andra städer och har gjorts tidigare i Mölndal med gott resultat, t.ex. för nya Åbyvallen och nyligen för flera IT-system.

• Behåll de ursprungliga kommunfullmäktigemålen som framgår av förslag från (FP/L, M, C) daterat 2015-06-17 i kommunfullmäktige. De nya förslagen innebär olyckliga samman-blandningar av trivsel, trygghet, kunskap och hälsa. Behåll rankingindikatorn för näringslivet i Mölndal, antal miljömål som går åt rätt håll och ersätt indikatorn för CO2 med värden som vi lokalt kan följa upp utan flera års fördröjning – i synnerhet nu när beräkningsgrunden ändå har ändrats. Indikatorerna för svenska och matematik i årskurs 3 bör vara 95% godkända.

Förslag till beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige:
Att bifalla budgetberedningens förslag till budget och plan för 2019 – 2021 med de ändringar som framgår av ovanstående och bifogade bilagor från Liberalerna Mölndal.

Bilagor:
Bilaga 1: Kommunbidrag 2019
Bilaga 2: Verksamhetsförändringar 2019
Bilaga 3: Investeringsplansförändringar 2019 – 2021

För Liberalerna Mölndal
Marcus Claesson, gruppledare & kommunalråd