Liberalerna är positiva till Pensionärsrådet.
Måndag 5 februari 2018
Missnöjet inom Pensionärsrådet i Mölndal (PriM) är tydligt. Liberalerna är positiva till att pensionärsorganisationerna har skapat ett eget råd som inte begränsas av kommunens alla regler och tunga administration, dit ni kan bjuda in t.ex. förtroendevalda politiker och tjänstemän. Staden hade både ett kommunalt pensionärsråd och ett kommunalt handikappråd tidigare. De avvecklades för att deltagarna tyckte att råden fungerade dåligt.
Det var tråkigt att PRiM:s företrädare Kaj-Åke Larsson tog ordet under Barbro Westerholms föredrag 24/1 med 150 besökare och påstod att inga partier hade svarat på PRiM:s skrivelse, när Kaj-Åke samtidigt visste att två partier hade svarat.
Det var också tråkigt att höra Kaj-Åke påstå att de två årliga möten som vård- och omsorgsnämndens presidium har med PRiM bara är monolog och information. PRiM uppmanas att skicka in frågor i förväg för att rätt tjänstemän ska kunna delta och ge så bra svar som möjligt. Till dessa möten har under 2017 tre extra träffar hållits p.g.a. förvaltningens besparingsförslag på de uppskattade Träffpunkterna, som inga partier stöder vad jag vet.
Liberalerna Mölndal anser inte heller att 280 kommuner bryter emot kommunallagens krav på likabehandling, som PRiM påstår i sin insändare i Mölndals-Posten 1/2. Däremot anser vi att om en viss grupp ska särbehandlas, så ska det finnas goda skäl. T.ex. att gruppen är utsatt, liten och har svårt att göra sin röst hörd. Många andra kommuner löser detta genom att inrätta flera olika råd för flera olika grupper.
Liberalerna Mölndal har heller inte träffat PriM ännu, vilket läsarna får intryck av i PRiM:s insändare. Däremot har vi nu fått ett förslag på kväll då vi kan träffas.
Slutligen vill vi åter igen säga att vi tycker det är mycket positivt att ni engagerar och organiserar er i egen grupp/råd och utser företrädare, liksom många av våra idrottsföreningar gör.
Marcus Claesson (L), kommunalråd