Se alla

Liberalerna Mölndals svar om jämställdhet

Fredag 21 april 2023

Socialdemokraterna och Moderaterna i Samverkan för Mölndal samt Kent Forsén har besvarat den insändare som vi skrev inför internationella kvinnodagen den 8 mars (publicerad i Mölndalsposten den 13 mars) där vi påpekade att det fortfarande finns mer jämställdhetsarbete att göra och lyfte fram vad vi tycker är viktigt att vi fortsätter att göra, börjar att göra och vad vi vill se mer av. Vi vill nu bemöta dessa två svar.

Vi är väl medvetna om att det finns en stadsövergripande strategi mot hedersförtryck. Det var nämligen Liberalerna som – tillsammans med Grönblå Samverkan – initierade den. Mölndal har kommit en bra bit på vägen men strategin är fortfarande inte helt genomförd. Vi tycker att detta arbete är väldigt viktigt och behöver fortsätta tills alla delar är på plats, ute i vartenda klassrum.

Vi är glada över att Socialdemokraterna och Moderaterna, trots sin kritik mot stadens jämställdhetspris, ändå i mars på kommunstyrelsens möte tog beslutet att återigen dela ut priset.

Varje individ i Sverige har rätt att tro på vad den vill, klä sig i princip hur den vill och tänka vad den vill. Vi tror inte på ett samhälle som begränsar hur individen får klä sig.  Religionsfriheten är i Sverige en grundlagsskyddad mänsklig rättighet och den gäller även barn. Många unga kvinnor, även från sekulariserade hem, väljer själva att bära slöja eller andra religiösa symboler såsom kors. Det är inte de religiösa symbolerna såsom slöjan som är problemet utan medeltida värderingar och hedersförtryck som begränsar flickors – och även pojkars – möjligheter att ta individuella beslut. Många barn, både med och utan slöja, har idag inte friheten att umgås med svenska vänner, delta på fysiska aktiviteter eller välja sin egen partner. Liberalerna står alltid för individens frihet.

Manlig omskärelse är ett kirurgiskt ingrepp som kan innebära en risk för barnet. Därför är det viktigt att det finns regleringar kring genomförandet för att skydda barnet. Endast personer med Socialstyrelsens godkännande får genomföra manlig omskärelse och medicinsk personal måste alltid vara närvarande. Sveriges kommuner och regioner rekommenderar regionerna att utföra omskärelser av icke-medicinska skäl. Syftet är att säkerställa att omskärelser inte utförs av icke godkända personer, under osäkra förhållanden, som i sin tur kan öka riskerna för barnen. Det är ett syfte som vi stödjer.

Vi tror på att utbildning och integration är vägen framåt. Att punktmarkera mot enskilda kulturella eller religiösa grupper riskerar bara att bli symbolpolitik med motsatt effekt. Att vi i stället satsar på lärande, kunskap, språk och arbete är bästa vägen framåt i ett demokratiskt och fritt samhälle. Och här har vi mycket att göra. Vi inbjuder alla att prata med oss liberaler när vi är ute på torg och gator, allas åsikter och tankar kan lära oss något nytt och kanske kan också vi erbjuda något nytt perspektiv. Till Kent, vi hoppas att vi ses i något sammanhang och får diskutera vidare.

Liberalerna Mölndal